Guide till att installera laddbox: Allt du behöver veta när du vill installera elbilsladdare hemma

Idag ska vi berätta allt du behöver veta om när du ska installera laddbox och vad du ska tänka på för att få ta del av 50% i grönt avdrag.

Vi på evfactory.se har sålt och installerat massvis med laddboxar i hela Sverige. Vi får ofta frågor om vad du ska tänka på när du ska installera en laddbox hemma och det är därför vi skrivit denna guide.

Visste du exempelvis att du måste köpa en laddbox med installation för att få ta del av det gröna avdraget på 50% upp till 50 000 kr? Eller att du måste ha en separat brytare till din laddbox?

Följ med så berättar vi allt du behöver veta när du ska installera laddbox.

Vilken laddbox med installation ska jag köpa?

Det finns många olika elbilsladdare på marknaden idag och det kan vara svårt att veta vilken du ska välja. Därför har vi på evfactory.se gjort ett stort laddbox bäst i test där vi tittat på 20 av de populäraste laddboxarna som finns på marknaden idag. Det finns tre vinnare och väljer du någon av dessa tre är vi säkra på att du kommer vara väldigt nöjd.

Du kan läsa mer om vårt test här: laddbox bäst i test here.

Köp din laddbox billigare här

Två saker du måste känna till när du vill installera laddbox hemma

Det finns två saker du måste känna till innan du köper och installerar laddbox hemma.

  • Du måste köpa laddbox med installation

Det många inte vet är att du måste köpa din laddbox tillsammans med installation. I alla fall om du vill ta del av det gröna avdraget där du sparar 50% på kostnaden för din laddbox, installation och tillbehör. 

  • Installationen måste göras av certifierad elektriker 

Installationen av din elbilsladdare måste göras av en certifierad elektriker. Detta oavsett om du vill ta del av det gröna avdraget eller inte. Du får alltså inte installera laddbox själv och du måste dessutom använda dig av en elektriker som är godkänd av Elsäkerhetsverket.

Grön teknik - Spara 50% när du köper laddbox med installation

Om du funderar på att installera laddbox hemma för din elbil, kan du dra nytta av det så kallade gröna skatteavdraget känt som “Grön teknik”. Detta avdrag innebär att du kan få tillbaka upp till hälften av kostnaden för både laddboxen med installation och tillbehör, med ett maxbelopp på 50 000 kronor.

Installera laddbox-stödet har funnits sedan 2021

Från och med den 1 januari 2021 avskaffades stödet för hemmaladdning av elbilar, känt som "Ladda hemma-stödet", och ersattes istället av skatteåterbäringen för grön teknik.

Än så länge finns det inte några officiella planer att slopa grön teknik avdraget men det kan vara en bra idé att utnyttja avdraget så länge det finns.

Spara 50% på laddbox med installation här

Maximera det gröna avdraget och spara 50% på alla tillbehör

Som sagt så ger det gröna avdraget dig rätt till 50% upp till 50 000 kr mär du köper en laddbox med installation vid ett och samma tillfälle. För att utnyttja ditt 50% avdrag till fullo är det bästa du kan göra att köpa allt du behöver för att börja ladda vid en och samma gång. Då kan du få avdrag för hela beloppet. 

Med allt på en och samma gång menar vi att du köper laddbox med installation och tillbehör som behövs för att du ska kunna ladda säkert. 

Det är därför du hittar klara laddboxpaket med installation och allt du behöver för att ladda på evfactory.se med 50% grönt avdrag. Inga lockpriser där nödvändiga tillbehör läggs på och du får en tråkig överraskning vid kassan.

Dessa tillbehör behövs alltid när du ska installera laddbox:

  • Jordfelsbrytare - Alla laddboxar måste ha en jordfelsbrytare eller personskyddsautomat.

Vi rekommenderar alltid:

  • Lastbalansering - Även om lastbalansering är valfritt så rekommenderar vi alltid det för en smart och säker laddning utan avbrott.

Eventuella tillval:

  • Kabel - Om laddboxen du valt inte har en fast kabel rekommenderar vi att du köper med en separat.
  • Kabelhållare - Kring vissa laddboxar kan du vira runt kabeln annars är det en bra idé att ha en separat kabelhållare så sladden inte slits i onödan.

Ett tips är att passa på att köpa en laddbox med installation och alla tillbehör vid ett och samma tillfälle för då dras 50% på hela beloppet. Om du däremot köper tillbehören vid ett senare tillfälle kan du inte använda dig av det gröna avdraget.

Installera laddbox med jordfelsbrytare

När du installerar en laddbox hemma behöver den ha en egen jorfelsbrytare. Vissa laddboxar har en inbyggd jordfelsbrytare medan andra kräver en separat brytare. Det går även bra att ha en personskyddsautomat som är en form av sammansättning av en jordfelsbrytare och dvärgbrytare.

Behöver jag installera en lastbalanserare?

Det finns inget lagkrav på att du ska ha en lastbalanserare. Däremot är vår rekommendation att alltid köpa laddbox med lastbalansering. Anledningarna till det är enkla, lastbalanseringen garanterar att du kan ladda säkert och bekymmersfritt. Samtidigt vet du att din laddbox klarar av högre effekt om du i framtiden byter till en elbil med högre laddeffekt.

Vad är lastbalansering?

För dig som inte vet så är en lastbalanserare en liten säkerhetsenhet som installeras i din elcentral eller elmätare. Den känner av hela husets elförbrukning och anpassar din elbilsladdning efter hur mycket el som används samtidigt.

Hur fungerar lastbalanseringen?

När du använder mycket elektricitet t.ex när du lagar mat, laddar mobilen, har värmepumpen på och tvättar samtidigt som du laddar bilen så känner lastbalanseringen av detta. För att säkringen inte ska gå så signalerar den till din laddbox att sänka effekten. När mer el finns tillgängligt så ökar effekten igen.

Köp laddbox med installation, tillbehör och 50% avdrag här

Fördelar med att installera laddbox istället för att ladda via vägguttag

Den främsta fördelen med att installera en laddbox hemma är att din laddning är betydligt säkrare. Vanliga vägguttag är inte gjorda för att ladda din elbil eller laddhybrid.

Dessutom snabbar en laddbox upp laddningsprocessen genom högre effekt och erbjuder även en rad andra fördelar:

  • Anpassad laddningskontroll: Du kan styra laddningen, till exempel genom att schemalägga den för att utnyttja lägre elpriser om du har timpris..
  • Ökad effektivitet: Med en laddbox kan bilen laddas med högre effekt, vilket betyder att laddningstiden blir avsevärt kortare jämfört med en vanlig laddkabel.
  • Automatisk avbrott vid fulladdning: Laddboxen känner av när batteriet är fullt och avbryter laddningen, vilket skyddar batteriet från överladdning.
  • Felvarningar: Laddboxen varnar om något är fel, vilket ökar säkerheten och minskar risken för skador på både bil och laddutrustning.
  • Övervakning av elförbrukning: Laddboxen ger information om hur mycket elektricitet bilen förbrukar, vilket underlättar att separera elkostnaden för elbilen från hushållets totala förbrukning.
  • Klimatsmart laddning: Vissa laddboxar är utrustade med smart teknik som optimerar laddningstiden baserat på när elproduktionen är som mest klimatvänlig.
  • Möjlighet till fjärrstyrning: Moderna laddboxar kan ofta fjärrstyras via en app, vilket ger dig möjlighet att övervaka och styra laddningen även när du inte är hemma.
  • Billigare i längden: Även om investeringen i en laddbox är högre initialt, kan den leda till besparingar över tid genom effektivare laddning och lägre underhållskostnader.

Dessa fördelar gör att en laddbox inte bara är ett praktiskt utan också ett ekonomiskt och miljövänligt val för dig som elbilsägare.

Köp laddbox med installation billigare här

Installera laddbox steg-för-steg

Så här fungerar att köpa och installera en laddbox via evfactory.se. 

Steg 1: Välj en laddbox

Först och främst, välj en laddbox som passar dina behov. Det finns flera modeller att välja mellan, så ta dig tid att jämföra och hitta den bästa laddboxen för ditt hem och din elbil. Känner du dig osäker har vi valt ut tre laddboxar som är bäst i test du kan börja kika på.

Steg 2: Planera Installationen

Efter att du har köpt din laddbox får du ett informationsmejl där du kan skicka in bilder och beskriva platsen du vill installera din laddbox på. En av våra certifierade elektriker från vår installationspartner kommer även att kontakta dig. Tillsammans planerar ni för installationen, och du får veta allt som behöver förberedas inför elektrikerns besök.

Steg 3: Elektrikern kommer hem till dig

På den överenskomna dagen kommer elektrikern till ditt hem. Det är viktigt att du är på plats för att ge tillgång till nödvändiga områden och besvara eventuella frågor.

Steg 4: Montering av laddboxen

Nu börjar själva laddbox installationen. Elektrikern monterar laddboxen på en lämplig plats, med tanke på tillgänglighet och säkerhet. Alla kablar och anslutningar installeras professionellt och säkert.

Steg 5: Testning av laddboxen

Efter monteringen testar elektrikern laddboxen för att säkerställa att allt fungerar korrekt. Detta steg är viktigt för att garantera säker och effektiv laddning av din elbil.

Steg 6: Dags att ladda din elbil

Nu är allt klart! Du kan börja använda din nya laddbox och njuta av bekvämligheten med att ladda din elbil hemma. Kom ihåg att vid eventuella frågor eller problem, står vi redo att hjälpa till.

Hur lång tid tar det att installera laddbox hemma?

Vanligtvis tar det mellan 2 och 4 timmar att installera en laddbox, men det är viktigt att komma ihåg att det kan ta lite längre tid beroende på dina specifika behov och förutsättningar. Alla våra laddboxar är utrustade med dynamisk lastbalansering, vilket kan förlänga installationsprocessen med en timme eller så.

När det gäller tiden från beställning till att du faktiskt kan börja ladda din elbil, kan du förvänta dig en tidsram på ungefär två till fem veckor från det att du beställer din laddbox med installation. Denna tid kan dock variera beroende vart du bor, på överenskommelser du gör med din elektriker och de unika förutsättningarna för din installation. Varje installation är anpassad efter dina specifika behov och förhållanden, så den exakta tiden kan skilja sig från fall till fall.

Snabba installationer i hela Sverige

Tack vare vår installationspartner erbjuder vi professionella installationstjänster av laddboxar i hela Sverige. Oavsett var du bor i landet, står vårt team av erfarna installatörer redo att ge dig en snabb och pålitlig service för din laddbox. Vi garanterar en smidig och effektiv installation för att du ska kunna ladda din elbil utan problem, var du än befinner dig i Sverige.

Vi strävar alltid efter att försöka installera din laddbox så snabbt som möjligt. Det brukar gå snabbast vid storstäderna då det finns fler certifierade elektriker med rätt kompetens tillgängliga. 

Snabbast går det att installera laddbox i Stockholm

För dig som vill installera laddbox i Stockholm snabbt, erbjuder evfactory.se tillsammans med vår installationspartner en effektiv och snabb installation. Vår expertis inom installation av laddboxar säkerställer att du snabbt och enkelt kan få din laddbox installerad. Välj evfactory.se för en snabb och professionell installation av din laddbox i Stockholm.

Snabb Installation av Laddbox även i Göteborg

Även i Göteborg kan du räkna med snabb och effektiv installation av din laddbox. Vårt team av experter i Göteborg är redo att installera din laddbox med högsta professionalism, så att du snabbt kan börja nyttja din elbils laddningsmöjligheter.

Kostnader: Installera laddbox pris

Du undrar säkert vad kostar det att installera en laddbox? Kostnaden för installation av laddbox varierar beroende på olika faktorer. På evfactory.se ingår alltid en standardinstallationen i det totala priset för laddboxen.

Normalt sett ligger priset för en standardinstallation (utan elbilsladdare) någonstans mellan 5 000 kr och 10 000 kr. Det slutgiltiga priset beror mycket på dina specifika förhållanden hemma. Faktorer som påverkar priset inkluderar avståndet mellan din elcentral och platsen där laddboxen ska installeras, samt om det krävs några extra åtgärder från installatörens sida.

Extra kostnader

Beroende på hur du bor och dina förutsättningar kan det tillkomma extra kostnader, så kallade ÄTA-arbeten (Ändringar, Tillägg och Avgående arbeten). För att undvika tråkiga överraskningar är det viktigt att du fyller i formuläret vi skickar ut till dig och bifogar bilder. Det hjälper vår elektriker att på förhand bättre bedöma om det kommer tillkomma några extra kostnader även om det slutgiltiga priset alltid sätts på plats.

Halvera Kostnaden för Installation med Grönt Teknikavdrag

När du beställer både laddbox och installation samtidigt, kan du dra nytta av det så kallade "gröna teknik avdraget". Detta innebär att du kan få tillbaka 50% av kostnaden för både laddboxen och tillbehören samt installationskostnaden. Detta avdrag kan göra det betydligt mer kostnadseffektivt att installera en laddbox för din elbil.

Vad kostar en laddbox med installation?

Beroende på vilken laddbox du väljer kommer priset att variera. De tre laddare som vi i vårt bäst i test utsåg till vinnare ligger kostnaden någonstans mellan 9 000 kr och 13 000 kr med installation och alla tillbehör efter grönt avdrag.

Vad brukar ingå när du vill installera laddbox?

När du köper en elbilsladdare med installation brukar det ingå en rad tjänster som i princip ser likadant ut oavsett vart du köper din laddbox med installation.

För de flesta av räcker standardinstallationen så att du kan börja ladda din bil direkt. Detta paket är särskilt utformat för att uppfylla de vanligaste behoven och förväntningarna hos privatpersoner.

Om du har specifika behov som inte täcks av installationen som ingår, erbjuder evfactory.se även skräddarsydda tilläggstjänster. Dessa extratjänster är också berättigade till det gröna skatteavdraget, upp till en total kostnad av 50 000 kr (observera att detta inte inkluderar grävarbeten eller tjänster från nätägaren). Det som ingår är:

  • Installation av laddbox 
  • 50% grönt avdrag
  • Montering
  • Installation i elcentralen
  • Installation av lastbalanserare
  • Installation av jordfelsbrytare
  • Installation av säkringar
  • Upp till 10 meter strömkabel
  • Upp till 10 meter datakabel
  • Håltagning (1 hål)
  • Driftsättning av installerad laddbox
  • Grovstädning

Då varje installation är unik så finns det tillfällen då det tillkommer tilläggstjänster som kostar extra.

Vad brukar kosta extra?

Den vanliga installationen är utformad för att möta de flesta kunders behov, men vi förstår att det i vissa fall kan krävas ytterligare arbete och utrustning.

Varje hem är unikt, och därför kan vissa installationer kräva extra anpassning för att uppfylla dina specifika krav. Beroende på din situation och boendemiljö kan det behövas tilläggstjänster som:

Extra kabellängd
  • Installation av stolpar för laddboxen
  • Uppgradering av din elcentral
  • Förstärkning av fastighetens elabonnemang
  • Grävningsarbeten
  • Asfalteringsarbeten

Det är viktigt att känna till innan du beställer din laddbox. Genom att skicka in bilder och en noggrann beskrivning hjälper du vår elektriker att på förhand flagga för extra installationskostnader. Evfactory.se och våra installationspartners är här för att anpassa installationen till dina behov och se till att din laddbox installation blir så billig, smidig och effektiv som möjligt.

Att tänka på inför din laddbox installation

Efter att du har köpt din laddbox kommer du få ett mejl och så kommer en av våra certifierade elektriker att kontakta dig. Denna kontakt syftar till att dels bestämma ett datum för installationen, men också för att hjälpa dig förbereda inför installationsdagen.

För att underlätta och effektivisera installationsprocessen, kommer vi och elektrikern att be dig om:

  • Bilder på din elcentral, både utifrån och inifrån.
  • Bilder på platsen där laddboxen ska monteras.
  • Information om avståndet mellan elcentralen och platsen där laddboxen ska installeras.

Om det behövs grävning eller annat förarbete för din installation, är det viktigt att dessa förberedelser är genomförda innan elektrikern anländer. Att ha allt förberett säkerställer en smidig och problemfri installation av din nya laddbox.

Måste jag installera laddbox hemma?

Att installera en laddbox hemma är inte ett absolut måste för att kunna ladda din elbil. Däremot är det viktigt att överväga följande om du tänker ladda bilen i ett vanligt vägguttag.

  • Ökad Brandrisk: Enligt Elsäkerhetsverket ökar risken för brand och överhettning när en elbil laddas i ett standarduttag.
  • Försäkringsaspekter: Många försäkringsbolag ser det som osäkert att ladda en bil i ett vanligt vägg- eller motorvärmaruttag. Det kan påverka både din försäkringspremie och ersättningsnivån.

Det finns för närvarande inget lagkrav på att ha en laddbox hemma för att ladda din bil. Du kan ladda din elbil eller laddhybrid via ett vanligt Schuko-uttag eller ett motorvärmaruttag, men detta medför som sagt betydande risker.

Elsäkerhetsverket avråder starkt från att regelbundet ladda din bil i ett standarduttag, på grund av den ökade risken för överhettning och brand. Det är också viktigt att kontakta ditt försäkringsbolag för att förstå deras syn på laddning i standarduttag, eftersom det kan innebära en högre risk och påverka både din försäkringspremie och de villkor som gäller vid skadeersättning.

Sammantaget, även om det inte är ett krav, är det en klok investering att installera en laddbox hemma. Detta inte bara för att minska risken för brand och övriga säkerhetsproblem, utan också för att anpassa din elanläggning hemma till modern teknik och därmed undvika potentiellt allvarliga konsekvenser.

Köp laddbox med installation och spara 50% på hela kostnaden här

Installera laddbox själv

Att försöka installera en laddbox på egen hand kan verka som ett sätt att spara pengar, men det är viktigt att veta att det för närvarande är olagligt för privatpersoner att själva installera en elbilsladdare. Även om lagstiftningen skulle ändras i framtiden, avråder vi starkt från att göra installationen själv av flera skäl:

  1. Säkerhetsrisker: En självinstallerad laddbox är inte lika säker som en som installeras av en erfaren och certifierad elektriker.
  2. Försäkringskrav: Försäkringsbolag föredrar och ofta kräver att elinstallationer utförs av certifierade elektriker för att uppfylla säkerhetsstandarder.
  3. Grönt Teknik avdrag: Avdraget för grön teknik gäller endast om du köper en laddbox som inkluderar professionell installation.

Med andra ord får du inte installera en laddbox själv och även om du fick finns det många anledningar till att inte göra det.

Evfactory.se installerar laddboxar i hela Sverige

Att välja EVFactory för köp av laddbox med installation innebär flera fördelar, både för dig och din elbil. Vi erbjuder kompletta laddbox-paket som är både kostnadseffektiva och praktiska.

Här är några av de fördelar du får när du handlar hos oss:

  • Kostnadseffektivitet: Våra paketpriser för laddbox med installation är konkurrenskraftiga. Vi uppmuntrar dig att jämföra priser!
  • 50% billigare: Dra nytta av det gröna teknikavdraget och spara hälften av kostnaden.
  • Allt-i-ett-lösning: Paketen inkluderar allt du behöver för att starta laddningen av din elbil eller laddhybrid direkt.
  • Transparenta priser: Inga dolda avgifter - installationskostnaden för standardinstallationen är redan inräknad i priset. Tänk bara på att oavsett leverantör kan det tillkomma extra kostnader för installation.
  • Fri leverans: Vi skickar laddboxen och nödvändiga tillbehör direkt till installatören, kostnadsfritt.
  • Trygg installation: Vår trygga installation garanterar en säker och korrekt installation.
  • Certifierade elektriker: Via vår samarbetspartner anlitar vi endast elektriker som är godkända av Elsäkerhetsverket.
  • Anpassad installation: Våra installationstjänster täcker de flesta behoven, med möjlighet för tilläggstjänster.
  • Rikstäckande: Vi erbjuder installationstjänster i hela Sverige.

Installation över Hela Sverige

Via vår installationspartner och deras nätverk av elektriker erbjuder vi installationer som sträcker sig från Smygehuk i söder till riksgränsen i norr. Alla elektriker är godkända av Elsäkerhetsverket för din trygghet.

När det gäller själva installationen, så levereras laddboxen, kablar, och lastbalansering direkt till elektrikern. Vår standardinstallation inkluderar 16 A kablage och säkringar, men du har även möjlighet att uppgradera till grövre kablage och säkringar för upp till 32 A (22 kW) om så önskas.

Vi rekommenderar dessa tre laddboxar med installation

När det kommer till att välja en elbilsladdare för din elbil, har vi noggrant utvalt tre laddboxar som vi starkt rekommenderar. Varje modell har flera gemensamma egenskaper som garanterar hög kvalitet och användarvänlighet. 

Gemensamma Egenskaper för Alla Tre Laddboxar:

  • Laddar alla bilar: Alla tre laddboxar kan ladda alla typer av elbilar.
  • Godkända av Elsäkerhetsverket: För din säkerhet och trygghet är alla dessa laddboxar godkända av Elsäkerhetsverket.
  • Smart teknik: Dessa laddboxar är "smarta", vilket innebär att de är utrustade med modern teknik för effektiv laddning.
  • Ekonomisk laddning: Med dessa laddboxar kan du ladda din bil när elpriserna är som lägst, vilket sparar pengar.
  • Anpassade för Nordiskt klimat: Dessa laddboxar är designade för att tåla nordiska väderförhållanden.
  • Effektiva appar: Varje laddbox är kopplad till en användarvänlig app för enkel hantering.
  • Långsiktig användning: Dessa laddboxar är byggda för att hålla och användas under en lång tid.

Oavsett vilken av dessa laddboxar du väljer, är vi säkra på att du kommer att bli mycket nöjd med ditt val.

Defa Power 22 kW: 

Erkänd som en av de bästa laddboxarna i flera tester. Denna laddbox är enkel att använda, kraftfull och du kan anpassa din laddning baserat på elpriset. Perfekt för dig som söker en kostnadseffektiv laddbox med fast kabel. Finns tillgänglig med förmånligt paketpris och snabb installation via EVFactory.se.

Zaptec Go 22 kW: 

Zaptec Go har snabbt blivit en favorit bland svenska användare. Med sin kompakta storlek och effektiva laddningsförmåga är den idealisk för dig som föredrar en laddbox med löstagbar kabel. Upptäck mer och beställ Zaptec Go-paketet till ett attraktivt pris med trygg installation.

Garo Entity Compact 14 kW:

En svenskproducerad laddbox som kombinerar elegant design med hög prestanda, och är mycket uppskattad bland våra elektriker. Passar dig som söker en premium laddbox. Det bästa paketpriset för Garo Entity Compact hittar du här.

Alla dessa laddboxar erbjuder utmärkt kvalitet. Prisskillnaden mellan Defa Power och Zaptec Go är liten på evfactory.se. Garo Entity är något dyrare, men erbjuder fortfarande ett utmärkt värde som en premiumladdare.

Vanliga frågor om att installera laddbox

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring köp och installation av laddboxar. Vi har sammanställt denna FAQ för att ge dig tydlig och lättillgänglig information, så att du enkelt kan förstå processen och vad som krävs för att säkert installera en laddbox för din elbil. Läs vidare för att få svar på dina frågor och få en smidigare upplevelse av din laddbox installation.

Hur köper jag en laddbox installation?

Du borde alltid köpa en laddbox installation tillsammans med en laddbox. Då kan du ta del av 50% i grönt avdrag. För att köpa en laddbox med installation, välj först din önskade modell. Efter köpet kontaktar en certifierad elektriker dig och hjälper dig med installationen.

Vad kostar det att installera laddbox?

Priset för installation av en laddbox varierar, men ligger oftast mellan 5 000 kr och 10 000 kr för själva installationen. Köper du en laddbox med installation hamnar det totala priset på runt 10 000 kr inklusive installation med 50% grönt avdrag. Den exakta kostnaden beror på din bostads förutsättningar och vilken laddbox du väljer.

Kan jag installera laddbox själv?

Nej, enligt svensk lag är det inte tillåtet för privatpersoner att installera en laddbox själva. Installationen måste utföras av en certifierad elektriker för att garantera säkerhet och korrekt funktion.

Gäller 50% grön teknik vid installation?

Ja, du kan utnyttja det gröna teknikavdraget som ger dig 50% rabatt på kostnaden för både laddbox och installation, upp till ett visst belopp. Du måste alltid köpa en laddbox med installation för att få ta del av avdraget.

Måste min bil vara på plats när laddboxen installeras?

Det är inte nödvändigt att din bil är på plats vid installationen av laddboxen. Dock kan det vara fördelaktigt för att testa laddboxen direkt efter installation med elektrikern på plats.

Hur lång tid tar det att installera en laddbox?

Installationen av en laddbox tar vanligtvis mellan 2 till 4 timmar. Tiden kan variera beroende på installationsplatsens förutsättningar och eventuella extra arbeten som behövs.